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INTERPRETATION OF REGULATION Z

To All State Member Banks, and Others Concerned, 
in the Second Federal R eserve District:

Printed below is the text of an interpretation of Regulation Z, issued August 12 by the 
Board of Governors of the Federal Reserve System, relating to annual membership fees 
charged by some credit card users.

Additional copies of this circular will be furnished upon request.

Alfred Hayes,
President.

§ 226.407 Charges for membership in open 
end credit plan

(a) A credit card issuer charges the 
cardholder an annual fee for membership in 
the credit plan and for issuance of a credit 
card for use in conjunction with the plan. 
The payment of the fee is required as a 
condition of membership in the plan, whether 
or not the cardholder uses his card for the 
purpose of obtaining credit. The question

arises whether these fees are finance charges 
under § 226.4(a) of Regulation Z.

(b) Since such fees are imposed as a 
qualification of membership in the plan and 
for the issuance of a credit card, and not as 
incident to or as a condition of any specific 
extension of credit, they do not fall within 
the definition of a "finance charge" under 
§ 226.4(a) of Regulation Z.

(Interprets and applies 15 U.S. C. 1605)
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